60 anys de l’Sputnik-1

El primer satèl·lit del món, el Sputnik 1, va ser llançat el 4 d’octubre de 1957 per la llavors Unió Soviètica que ho va anunciar com un triomf nacional i va començar la carrera espacial.

No només va ser un assoliment important, sinó una fita històrica que va obrir l’exploració espacial.

La revista de ràdio en llengua russa va publicar articles sobre el sistema de telemetria proposat i les freqüències de downlink previstes. Una versió en anglès després va aparèixer a la revista QST de l’ARRL.

Els Estats Units també van revelar la seva intenció de llançar un satèl·lit durant l’Any Internacional de la Geofísica de 1957, però l’URSS va arribar primer a posar un giny en òrbita.

Quan es va llançar, tenia quatre antenes externes per transmetre a 20.005 i 40.002 MHz amb 1 watt que es feia escoltar per radioaficionats a tot el món , inclosos els d’Austràlia.

Sputnik, una esfera de metall polit de 58 centímetres de diàmetre, va ser vist des de la Terra mentre viatjava 29.000 km / h, a raó de 96.2 minuts per a cada òrbita. No tenia sistema d’estabilització.

Hi havia dues carcasses d’alumini que es encaixaven amb una junta per crear una carcassa hermètica per a dos transmissors, a més d’un sistema de control de temperatura i pressió molt simple.

Els científics  van obtenir informació, com la densitat de l’atmosfera superior i la propagació dels seus senyals que van ajudar a comprendre millor la ionosfera.

Al mateix temps, l’estació estàndard de temps i freqüència del WWV, a prop de Fort Collins, Colorado USA, va aturar la seva transmissió nocturna a 20 MHz per evitar interferències amb la telemetria.

Els senyals van continuar durant 21 dies fins que la vida de tres bateries de plata-zinc, dues per als transmissors i l’altra per a la ventilació, va finalitzar el 26 d’octubre. Sputnik es va cremar  en tornar a entrar a l’atmosfera de la Terra el 4 de gener de 1958.

Per commemorar el llençament del Sputnik 1,  els CQs de l’estació R60SAT estaran a l’aire de l’1 al 8 d’octubre.

Font: Southgatearc, Jim Linton VK3PC

Foto: Viquipèdia
**************************

Fes te soci d’URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans!

URCAT, Unió de Radioaficionats de Catalunya és totalment INDEPENDENT i NO pertany ni té cap tipus de vinculació formal a cap federació d’associacions, organització, associació ni altres clubs establertes a nivell nacional, estatal o internacional però manté excel·lents rel·lacions amb totes les federacions, associacions i clubs de radioaficionats amb presència a Catalunya.

**************************

 

 

Please follow and like us:

Deixa un comentari