La ràdio pública de Noruega finalitza emissions en FM

La ràdio pública de Noruega ha finalitzat completament les emissions en FM per a substituir-les per DAB+. L’apagada havia començat a inicis d’any i ha aplicat als programes NRK P1, P2, P3 , P4 i Radio Norge. Les estacions locals segueixen en la FM.

Segons alguns estudis la meitat dels vehicles motoritzats inclouen la banda DAB/DAB+ el que fa que l’altra meitat hagin deixat de rebre les emissions. Altres estudis indiquen que els oients diaris de la cadena podrien haver disminuït un 21%.

 

Espectre d’un MUX DAB

 

A l’estat espanyol  els 3 MUX de DAB convencional ( no DAB+), amb 6 emissores cada MUX,  continuen emetent només des de Torre España (Madrid) i Collserola (Barcelona). Els MUX no permeten desconnexió territorial de manera que s’escolten els programes generats a Madrid fins i tot durant les estones de desconnexió territorial. A dia d’avui no hi ha cap projecte a curt termini que desencalli  la implementació del DAB+ a Espanya i a Catalunya . Com a curiositat, alguns vehicles fabricats a Catalunya (SEAT)  ofereixen la possibilitat de recepció DAB com a accessori.

 

 

Fonts i crèdits: The Guardian, SEAT, EA3ANS

 

**************************

Fes te soci d’URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans!

URCAT, Unió de Radioaficionats de Catalunya és totalment INDEPENDENT i NO pertany ni té cap tipus de vinculació formal a cap federació d’associacions, organització, associació ni altres clubs establertes a nivell nacional, estatal o internacional però manté excel·lents rel·lacions amb totes les federacions, associacions i clubs de radioaficionats amb presència a Catalunya.

**************************

Please follow and like us:
0

One thought on “La ràdio pública de Noruega finalitza emissions en FM”

  1. Es molt lamentable que el lobby dels quatre empresaris que viuen de la “moma” del cadavèric DAB i que reben inútils però quantioses subvencions dels meus impostos, dilapidin els fons públics en no permetre que el públic accedeixi a les emissions en FM. Si les privades no canvien a DAB i les públiques si vol dir que aquestes últimes no les escoltarà ningú i que el que hauría de ser un servei públic a l’abast de tothom passa a ser una “porta giratòria” de quatre gansters de la política.
    Això passa quan els polítics prenen decisions que no estan capacitats per prendre però que venen dictades pels interessos econòmics.
    Fàstic!

Deixa un comentari