SDR multiusuari amb OpenWebRX

D’un temps ençà, em ballava pel cap disposar d’un receptor que pogués servir de referència en una altra ubicació que no fos el meu QTH habitual. Sempre m’ha agradat el control remot d’equips fora del shack, així que em vaig decidir a buscar informació de receptors definits per software (SDR).

Existeixen moltes aplicacions per a controlar localment un USB SDR encara que l’idea que duia era posar-lo a disposició de múltiples usuaris externs. D’inici em vaig decidir per un stick USB de la marca Nooelec que conec i tinc instal·lat, amb resultat satisfactori, per a nodes i-gate d’APRS. Un altre punt clau del muntatge és que volia instal·lar-ho en una Raspberry Pi degut al baix consum, ja que es preveu un funcionament 24×7.

SDR Nooelec

Les meves primeres passes foren de camí pedregós, molt normal quan ets novell i tens coneixements limitats. Com que sóc de caràcter tenaç, no vaig para de buscar fins a trobar el software OpenWebRX: amb capacitats control SDR multiusuari , accessible per navegador web, és a dir, sense necessitat d’un programa específic, i llicència AGPLv3 GNU.

Tot regirant per internet vaig topar amb el web del col·lega EA5WA, on en un dels seus apartats explica com fer la instal·lació en una Raspberry amb una imatge creada per ell

Fou la primera prova que vaig dur a terme en una Raspberry PI3. Per bé que funcionava, el processador pujava fins a valors de càrrega de 100%, el que produïa micro-talls en la recepció. Així que a l’espera de comprar una RPI4, vaig donar nou ús a un PC vell al que vaig instal·lar un Ubuntu tot seguir les instruccions del web oficial d’OpenWebRX per a executar el programa. 

L’únic requeriment és que ha de ser una arquitectura PC a 64 bit. En una arquitectura 32 bit no vaig aconseguir que funcionés. Així que el vaig deixar operatiu, en el QTH a Barcelona, sobre un Pentium 4 a 64 bit i la darrera versió d’Ubuntu. L’objectiu final és canviar l’SDR per algun que cobreixi la banda d’HF i deixar-lo en funcionament a casa dels meus pares a Tenerife, on hi ha unes condicions immillorables per a la recepció de bandes baixes. 

De moment està operatiu en la banda VHF amateur, alguns segments de banda aèria a VHF i  connectat a una antena de banda aèria Tagra GP-144. Accessible  a http://ea3gkp.ddns.me:8073

͏͏

Tagra GP-144

͏͏

Font: EA3GKP Ricardo

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

 
 
 
Please follow and like us:

One thought on “SDR multiusuari amb OpenWebRX”

Deixa un comentari