AMSAT-DL a l’escolta de sondes a Mart

͏͏ ͏͏
AMSAT-DL ha publicat un vídeo on es pot veure la recepció dels senyals ràdio d’algunes de les sondes a Mart. Concretament la sonda xinesa Tianwen-1 i la Hope Emirates Mars Mission, ambdues orbitant Mart i emetent en la banda de 8.4 Ghz.

La recepció ha estat possible fruit de la cooperació amb l’institut de recerca Sternwarte Bochum Institute, que disposa d’un observatori a l’estat federat de Rin del Nord-Westfàlia, Alemanya. El senyal es capta amb una antena parabòlica de 20 metres de diàmetre. Un LNA en la banda X, destinada a comunicacions espacials, baixa a una freqüència inferior on finalment es rep en un receptor SDR AirSpy.

͏͏ ͏͏ ͏

El vídeo mosta estones en que el senyal es perd degut a que el mateix planeta eclipsa la sonda. Es percep perfectament l’efecte doppler i en algun moment es visualitza no sols la portadora, també les bandes laterals.

Des d’aquesta antena de Bochum, el grup AMSAT-DL ha fet altres fites, com l’any 2006 quan varen  rebre el senyal de la nau Voyager 1, en el seu camí de sortida del sistema solar, en aquell moment a 15.000 milions de kilòmetres.

͏͏

Font i crèdits: AMSAT-DL, Sternwarte Bochum Institute

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

Please follow and like us:

Deixa un comentari