Cicle solar 25: octubre 2023

͏͏ ͏͏ ͏

Mesures recents del NASA’s Solar Dynamic Observatory revelen un ràpid debilitament dels camps magnètics a les regions polars del sol. Els pols magnètics nord i sud estan a punt de desaparèixer. Això acabarà amb una inversió completa del camp magnètic solar, potser abans de finals d’any, habitual en cada cicle solar.

Si això passés a la Terra seria un trasbals important. En el passat hi ha hagut canvis de polaritat del camp magnètic terrestre, mesurables per exemple en les roques del fons marí. A la terra sols passa amb periodicitat de llarg termini i sovint s’ha relacionat amb calamitats que van des del canvi climàtic sobtat fins a l’extinció dels neandertal.

En el sol aquest comportament no és gens anormal. «De fet, és una rutina», diu Todd Hoeksema, físic solar de la Universitat de Stanford. «Això passa cada 11 anys (més o menys) quan estem a la vora del màxim solar». S’han observat pols de fuga i inversió magnètica al voltant del pic de cada cicle solar des que els astrònoms van aprendre a mesurar els camps magnètics del sol. «Una cosa que hem après d’aquestes dècades de dades és que no hi ha dues inversions del camp polar iguals”, diu.

De vegades, la transició és ràpida, i els pols triguen només uns quants mesos a desaparèixer i reaparèixer als extrems oposats del sol. De vegades triguen anys, deixant el sol sense pols magnètics durant un període de temps prolongat.

«Encara més estrany», diu Hoeksema, «de vegades un pol canvia abans que l’altre, deixant els dos pols amb la mateixa polaritat durant un temps». De fet, un escenari així es podria produir ara. El pol magnètic sud del sol ha desaparegut gairebé completament; no obstant el pol magnètic nord continua actiu, encara que en nivells baixos.

Com ens afecta tot això a la Terra? Una manera de sentir les inversions del camp solar és a través del flux de corrent heliosfèric. El sol està envoltat per un anell ondulat d’electricitat que el vent solar oscil·la i s’estén fins al límit del Sistema Solar. Aquesta estructura forma part de la magnetosfera solar. Durant les inversions de camp, el flux es torna molt ondulat i molt inclinat. A mesura que el sol gira, les ondulacions van creixent, cosa que pot provocat tempestes geomagnètiques i aurores boreals. La desaparició dels pols significa que estem a punt del màxim solar. El cicle solar 25 sembla ser més intens del que esperaven els pronòstics.

Cal estar atents a l’activitat solar i amb les ràdios enceses: el sol és a punt d’invertir els pols magnètics i arribem al màxim solar.

͏͏

Font i crèdits: NFS/AURA/NSO NASA, spaceweather.com

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

͏͏ ͏͏ ͏

Please follow and like us:

Deixa un comentari