Cubesat amb flaixos lluminosos

͏͏ ͏͏

La NASA ha seleccionat un CubeSat que, una vegada en òrbita, podrà ser manat per qualsevol que tingui una llicència de radioaficionat i un transmissor, per a activar un flaix de xenó visible des del terra. Es tracta d’un CubeSat 1U anomenat LightCube. Va ser dissenyat, construït i provat per un equip interdisciplinari d’estudiants, assessors i enginyers de diverses organitzacions de la Universitat Estatal d’Arizona.

Està previst que es dirigeixi a l’Estació Espacial Internacional (ISS) com a càrrega útil auxiliar a bord d’un llançament de coets entre el 2022 i el 2025. Un cop desplegat, el CubeSat respondrà amb un flaix mitjançant tubs de xenó incorporats que seran visibles a simple vista. «El públic podrà fer un seguiment del satèl·lit LightCube mitjançant una aplicació i després transmetre-ho al satèl·lit mitjançant un equip de radioaficionat. Un cop rebut el senyal, veuran un flaix des del satèl·lit al cel nocturn », va dir l’investigador principal de Vega Space Systems.

Segons el lloc web de CubeSat, l’objectiu de la seva missió és «produir una llum visible a simple vista dels observadors a la Terra», així com «intentar inspirar i proporcionar una experiència d’aprenentatge a les persones de tot el planeta Terra».

«Aquesta és una missió basada en l’educació», va dir Danny Jacobs, professor ajudant de la School of Earth and Space Exploration de l’ASU i director associat de la iniciativa. «El nostre objectiu a l’hora de construir i llançar una nau espacial que el públic pugui manar és inspirar a tothom a aprendre sobre telecomunicacions, disseny de naus espacials, ciències atmosfèriques i climàtiques i mecànica orbital».

La nau espacial inclourà una antena UHF dirigida per l’equip de la Universitat CETYS, a Baixa Califòrnia, Mèxic, tubs de flaix de xenó, plaques solars, un ordinador de bord, transceptor i un boom de gradient de gravetat desplegable que orienta la llum cap a la Terra. La previsió actual és lliurar la nau espacial a la NASA per al seu llançament abans del setembre de 2022, després d’una campanya de proves i integració de sistemes completa que començarà a finals d’aquest any.

Un cop a l’espai, LightCube donarà la volta al nostre planeta durant aproximadament 2 anys abans de la re-entrada, segons expliquen els seus dissenyadors. LightCube es troba entre els 14 petits satèl·lits de recerca que la NASA va escollir com a part de la seva iniciativa de llançament CubeSat (CSLI). Altres idees de CubeSat també seleccionades com a part de l’iniciativa inclouen SPRITE (Supernova Remnants and Proxies for ReIonization Testbed Experiment), una missió d’investigació científica dissenyada per observar la fugida de la radiació ionitzant de les galàxies de formació d’estrelles de baix desplaçament cap al vermell i AEPEX (Efectes atmosfèrics de precipitació a través d’energètics) Raigs X), una missió d’investigació científica que té com a objectiu comprendre millor la influència de la magnetosfera sobre l’atmosfera superior de la Terra a través de la precipitació de partícules energètiques (PPE).

LightCube, però, ja rep crítiques per part dels que estudien el cel nocturn. «Enlairar un CubeSat al qual el públic pugui enviar un senyal i després activar un enorme flash al cel nocturn és una idea tan terrible per als astrònoms», diu Jarle Brinchmann, professor associat de l’Observatori de Leiden, a través de Twitter. Els astrònoms ja han de lluitar amb un nombre creixent de satèl·lits que deixen rastres visibles pel cel fosc; esquivar la llum d’un que s’encén en prémer un botó també podria resultar una opció impopular per a aquells que tinguin un interès especial en les observacions astronòmiques

Fonts i crèdits: room.eu.com , ASE , Lightcube1

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

Please follow and like us:

Deixa un comentari