GreenCube és un CubeSat 3U destinat a experimentar un laboratori biològic autònom per al cultiu de plantes a bord d’una plataforma CubeSat. El projecte de satèl·lit està gestionat per l’equip de recerca S5Lab de la Universitat Sapienza de Roma i hi participen ENEA (l’Agència Nacional Italiana per a Noves Tecnologies, Energia i Desenvolupament Econòmic Sostenible) i la Universitat de Nàpols “Federico II”. El projecte està coordinat per l’Agència Espacial Italiana (ASI) i es va aprofitar una oportunitat de llançament que oferia l’Agència Espacial Europea quan la nau fou enlairada a bord del vol inaugural Vega-C, el 13 de juliol de 2022. Es va posicionar a una òrbita terrestre mitjana (MEO) a aproximadament 5800 km d’altitud. GreenCube porta llavors de brassicàcies per a l’experiment més llunyà de la superfície terrestre de cultiu de plantes en microgravetat.
La càrrega útil principal de la nau espacial es compon d’un recipient a pressió d’aproximadament 20x10x10 cm de mida, que allotja els actuadors i sensors necessaris per al seguiment i control ambiental i per permetre el cultiu de llavors. El recipient a pressió és capaç de controlar de manera autònoma la composició i la pressió de l’aire, la humitat, la re-circulació de l’aire, les condicions d’il·luminació i, en definitiva, controlar òpticament el creixement de les plantes mitjançant càmeres VIS i IR.
El sistema de comunicacions i control permeten treballen en dues bandes (UHF i banda S) amb un abast de fins a 10000 km amb òrbita inclinada, més de 5 vegades superior als rangs inclinats habituals considerats per les missions LEO CubeSat.
L’Institut de Sistemes Espacials de la Universitat de Stuttgart ha desenvolupat una càrrega útil secundària. La càrrega útil, anomenada PETRUS, és un motor PPT (Pulsed Plasma Thruster) que s’utilitzarà com a sistema de control d’altitud addicional, que es provarà en òrbita durant les operacions. El sistema de propulsió de la nau espacial està allotjat en un volum equivalent a una llauna de tonyina dins el 3U CubeSat.
El subsistema de telecomunicacions GreenCube incorpora un repetidor digital disponible per a radioaficionats. Pot funcionar en mode en temps real i en mode “emmagatzema i reenvia” i requereix una emissora de radioaficionats amb un PC Windows, antena direccional (com a mínim es recomana 10 dBi), connexió d’àudio entre el transceptor i l’ordinador.
La freqüència és la mateixa que s’utilitza en el canal de telemetria (435,310 MHz) i l’activació de la funció digipeater està programada almenys cada setmana durant els caps de setmana (de divendres a les 00:01 UTC fins diumenge a les 23:59 UTC), amb possibles ampliacions ocasionals. L’equip de S5lab de Sapienza proporciona el programari necessari per comunicar-se amb el satèl·lit juntament amb una guia tècnica de la configuració i les funcions de la GUI. El digipeater s’ha desenvolupat en col·laboració amb AMSAT Italia.
Alguns radioaficionats catalans ja han rebut la telemetria i es poden fer QSOs via digirepetidor.
I no sols telemetria: els radioaficionats catalans EA3CNO – Antoni i EA3EA – Jaume ja han fet QSO via digirepetidor.
Font i crèdits: aquest breu article és una traducció amb lleugeres modificacions de l’informació disponible al web del projecte: www.s5lab.space/index.php/greencube-home/ . Captures de footprint i telemetria EA3EA – Jaume. Captura de QSO EA3CNO – Antoni.
͏͏͏͏ ͏͏
͏͏Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.