El 13 de febrer és el dia que la UNESCO ha proclamat com a Dia Mundial de la Ràdio. Aquest any el lema és Ràdio i Pau:
« La guerra, com a antònim de la pau, significa un conflicte armat entre països o grups dins d’un país, però també es pot traduir en un conflicte de narratives mediàtiques. La narrativa pot augmentar les tensions o mantenir les condicions per a la pau en un context determinat: per exemple, pesar sobre el desenvolupament accidentat o tranquil de les eleccions, el rebuig o la integració dels retornats, l’augment o l’atenuació del fervor nacionalista, etc. En informar el públic en general, les emissores de ràdio modelen l’opinió pública i emmarquen una narrativa que pot influir en les situacions nacionals i internacionals i en els processos de presa de decisions.
En efecte, la ràdio pot alimentar els conflictes, però en realitat la ràdio professional modera els conflictes i/o les tensions, impedint-ne l’escalada o propiciant converses de reconciliació i reconstrucció. En contexts de tensions llunyanes o immediates, els programes pertinents i els informatius independents senten les bases d’una democràcia sostenible i una bona governança, en reunir proves sobre el que està passant, informar els ciutadans sobre això en termes imparcials i basats en fets, explicar què està en joc i mediar en el diàleg entre els diferents grups de la societat.
“… ja que les guerres neixen a la ment dels homes, és a la ment dels homes on s’han d’erigir els baluards de la pau”.
Aquesta és la raó per la qual el suport a la ràdio independent ha de considerar part integrant de la pau i l’estabilitat. El Dia Mundial de la Ràdio 2023, la UNESCO destaca la ràdio independent com a pilar per a la prevenció de conflictes i la consolidació de la pau. »
Un any més, UNESCO proposa 13 idees per a celebrar el Dia mundial de la Ràdio així com un conjunt d’àudios posats a disposició del públic.
Font i crèdits: UNESCO
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.