Dia mundial de la radioafició 2023

 ͏

 

Aquest any 2023 és el 98è aniversari de la funcadió de la IARU. Amb motiu del dia mundial de la radioafició que es celebra cada any el 18 d’abril, data de fundacional de IARU, es fa una crida a activar estacions especials, entre l’11 i 25 d’abril. Les activacions es poden registrar al web activat per a tal commemoració. Aquest any el lema és “Seguretat humana per a tothom“, resumit amb les sigles HS4A.

En el web específic que s’ha creat per a la celebració s’hi indica: «La seguretat humana comença amb les persones i el que significa per a nosaltres és estar segurs i protegits. Significa seguretat davant interrupcions i calamitats nocives: a les llars, a els llocs de treball, a les nostres comunitats i el nostre entorn.

També es tracta de les nostres necessitats i esperances, de la nostra oportunitat de desenvolupar el nostre potencial, especialment aquells que som els més vulnerables.

La seguretat humana consisteix a empoderar les persones perquè participin en la presa de decisions sobre com poden ser més segures i resilients davant els riscos actuals i futurs. 

Sovint, les polítiques i les solucions ajuden les persones amb un aspecte de la seguretat humana. Però quan arriba una crisi, ens afecta de moltes maneres.

Posem pel cas la COVID-19, que va amenaçar les nostres vides i la nostra salut, però també les nostres economies: molts van perdre la feina i la capacitat de tenir menjar a taula. Altres, confinats a casa seva, van experimentar amenaces a la seva seguretat personal.

O considereu persones que s’han vist obligades a abandonar les seves llars a causa de desastres naturals. Les persones desplaçades necessiten llocs on viure i estar segurs, feina i ingressos per sobreviure, però també xarxes comunitàries, un sentiment de pertinença i maneres de mantenir la seva cultura i la seva dignitat.

En resposta a aquestes i altres amenaces, les nostres necessitats i esperances han de ser escoltades i ateses; les nostres inseguretats s’han d’abordar conjuntament, de manera integral.

Sense seguretat humana, no hi ha seguretat nacional o global.

Cal un enfocament provat de la seguretat humana.

Per garantir la seguretat humana per a tothom, aprofitem les lliçons apreses de l’aplicació de l’enfocament de la seguretat humana en més de 295 programes en 135 països.

L’enfocament de seguretat humana és un marc per avaluar, desenvolupar i implementar respostes integrals a reptes complexos en comunitats, països o regions. Requereix la contribució –i la participació contínua– de les agències de les Nacions Unides, els governs, el sector privat, les organitzacions no governamentals i, sobretot, la gent de les mateixes comunitats.

Junts, aprofundeixen per trobar les causes arrels dels riscos i vulnerabilitats als quals s’enfronten les persones. L’enfocament prioritza la prevenció i la creació de mecanismes d’alerta primerenca per detectar amenaces, minimitzar-ne l’impacte i, quan sigui possible, prevenir-ne l’ocurrència.

Durant més de 20 anys, aquest enfocament ha aconseguit resultats duradors. Alguns exemples inclouen: ajudar les comunitats a restaurar els mitjans de vida i la confiança després d’anys de conflicte a la República del Congo i Timor Leste; reduir les vulnerabilitats i promoure una migració segura i ordenada entre les comunitats d’emigrants i d’acollida a Costa Rica i Panamà; empoderar la gent per participar en la presa de decisions, millorar el desenvolupament local i millorar la governança a l’Alt Egipte; i reforçar la capacitat de les comunitats per reduir els seus riscos de canvi climàtic i desastres naturals entre els petits estats insulars en desenvolupament al Pacífic i les regions del Carib oriental.

D’acord amb polítiques i solucions de protecció i empoderament centrades en les persones, integrals, específiques del context i orientades a la prevenció, l’enfocament de la seguretat humana és una eina valuosa per fer front a les amenaces interconnectades actuals i abordar les seves causes arrel abans que siguin molt més grans humanitàries i econòmiques. i crisis ambientals.

La campanya HS4A: galvanitzar el suport per a una visió unificadora.

Una nova visió: estem energitzats per la visió d’un planeta segur, pacífic i saludable, una visió de seguretat humana per a tothom. La campanya HS4A pretén animar a la gent al voltant d’aquesta visió i generar impuls -i un grup de població global- per portar la seguretat humana a tota la gent del món, sense deixar ningú enrere.

Sobre HS4A: la campanya inclou organitzacions juvenils, innovadors tecnològics i financers, científics, educadors, grups interreligiosos, parlamentaris, cineastes i artistes, que junts estan involucrant milions de persones a les seves xarxes, i milions més a través de les xarxes socials, per demanar seguretat humana. per a tot.

Inspirar la gent a actuar: a través del nostre lloc web i de les xarxes socials, posem en relleu les persones de la campanya HS4A que estan prenent mesures a les seves vides, amb i per a les seves comunitats. Fem això per inspirar als altres a actuar, generant impuls i canvi. També compartim històries notables de com les persones i les comunitats de tots els continents han utilitzat l’enfocament de la seguretat humana per fer front a grans amenaces i crear comunitats més segures i resilients.

Assolir l’Agenda 2030: la seguretat humana per a tothom és una visió unificadora per assolir els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) perquè les seves set dimensions, des de la seguretat alimentària fins a la seguretat ambiental, formen part del repte de l’Agenda 2030. Les nostres activitats HS4A pretenen generar acció i voluntat política per complir els ODS. En paraules del secretari general de l’ONU, António Guterres: “És hora de situar la seguretat humana al capdavant dels nostres compromisos globals”.

Què pots fer: el 2023 estan passant moltes coses! La gent de tot el món, des de joves líders fins a parlamentaris, passant per científics i cineastes, expressen el que significa la seguretat humana per a ells i la fan real a les seves vides. Uniu-vos a nosaltres per fer una crida a la seguretat humana per a tothom i compartiu-la dins dels vostres cercles d’influència. Visiteu el nostre lloc web i seguiu-nos a les xarxes socials per saber què està passant i inspirar-vos sobre com podeu participar. Us donem una cordial benvinguda. »

 
 

 ͏

 

F͏͏ont i crèdits:  IARU

͏

Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

 ͏

 
 
 
Please follow and like us:

Deixa un comentari