Enxaneta, el primer nanosatèl·lit català

Fa uns mesos la Generalitat de Catalunya va iniciar una nova estratègia anomenada NewSpace juntament amb l’IEEC ( Institut d’Estudis Espacials de Catalunya) amb l’objectiu de potenciar les tecnologies de l’espai en l’àmbit català. El primer repte fou enlairar un nanosatèl·lit. Es va iniciar un concurs per a posar-li nom, en acord amb la CCMA ( Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals).  En la tria hi participaren més de 10.000 infants a través del programa infantil de televisió InfoK. El nom guanyador fou Enxaneta.

Així doncs, el primer nanosat català es diu Enxaneta, 3B5GSat com a nom formal, i s’enlairarà el proper dissabte 20 de març a les 07h07 des de la històrica base de llançament de Baikonur, al Kazakhstan. L’Enxaneta anirà com a càrrega d’un coet Soiuz 2. Es tracta d’un CubeSat, desenvolupat per Sateliot, de 3 unitats, orientat a desplegar serveis de connectivitat IoT ( Internet de les Coses ). El giny permetrà obtenir dades de sensors desplegats arreu del territori català, especialment en zones de no cobertura de xarxes de telefonia mòbil: sensors de cabal de rius i reserva d’aigua, seguiment de fauna salvatge, estacions meteorològiques, moviments del sòl, monitoratge de ramats i conreus, etc.

L’enlairament es podrà seguir per la web   www.ensposemenorbita.

Ja està de camí un segon nanosat de 6 unitats construït per Open Cosmos orientat a serveis d’observació de la terra a través d’imatges en diferents bandes espectrals: anàlisi de cultius, prevenció i detecció d’incendis forestals, desenvolupament rural i urbà, gestió de l’aigua, protecció de medi marí.

L’estació terrestre de seguiment està situada a l’Observatori Astronòmic del Montsec.

͏͏

Font: CCMA, IEEC, GENCAT, SATELIOT, OPEN COSMOS

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

Please follow and like us:

Deixa un comentari