ISS activa en mode repetidor creuat FM.

 

Des del passat 2 de setembre, l’Estació Espacial Internacional té actiu el mode repetidor creuat en FM. La freqüència de baixada és 437.800 MHz . Freqüència de pujada 145.990 MHz . Subto  CTCSS 67 Hz. ARISS va emetre un comunicat on anunciava que havia quedat instal·lat el primer element d’una nova generació de sistemes de ràdio per a l’estació de radioaficionat de l’ISS. S’anomena InterOperable Radio System (IORS) i  s’allotja al mòdul Columbus. L’IORS reemplaça l’equipament Ericsson datat de l’any 2000. El primer mode operatiu és en mode de repetidor creuat en FM: pujada a 145.990 MHz, baixada a 437.800 MHz, subto 67 Hz.

L’IORS fou llançat el 6 de març de 2020. Es basa en un transceptor Kenwood D710GA i es fruit de 5 anys de treball de l’equip de voluntaris ARISS en temes hardware. Permetrà modalitats diverses com estació de ràdio en alta potència, APRS, mode repetidor creuat, SSTV, etc. Una segona unitat IORS serà instal·lada en el mòdul de servei Rus tan bon punt hagi aconseguit la certificació. Això permetrà una doble operativitat i redundància hardware.

En la propera generació d’IORS s’inclourà altres elements com repetidors en banda L o per exemple una raspberry pi anomenada ARISS-PI, que permetria operacions en SSTV de manera més constant. Els donatius al programa ARISS es poden fer a  https://www.ariss.org/donate.html

 

Font: ARISS
    ͏͏

Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans. 

 

Please follow and like us:

Deixa un comentari