La ràdio en perill “imminent” pel lobby del PLC “domèstic”

 

Dispositius domèstics de connexió de xarxa informàtica via cables de corrent elèctric, solen interferir seriosament l’espectre radioelèctric perque converteixen tot el circuit elèctric de casa en una gran antenna, i també son més insegurs que la WiFi, que és una tecnología força madura, segura i inocua.

Correm el perill que CENELEC aprovi una normativa molt perjudicial per als usuaris de l’espectre radioelèctric degut a fortes pressions del lobby dels fabricants de dispositius PLC “in home”, aquells artefactes que aprofiten la xarxa elèctrica domèstica per portar xarxa informàtica als ordinadors de casa, que ha de ser votat aviat als diversos comitès nacionals de CENELEC de tota la UE. Es responsabilitat de tota la comunitat del radioaficionats i les seves associacions exercir la pressió necessària per tal de “contrarestar” la influència del lobby industrial irrespectuós amb l’esprectre.

Actualització sobre el projecte de PLC domèstic norma prEN50561-1

El 2011, un estàndard PLC EMC conegut com prEN 50561-1 per equips domèstics va ser proposat pel CENELEC. Aquesta norma proposta va ser rebutjada per la majoria dels Comitès Nacionals de Normalització (NC) dels països de la UE que aproven totes les normes noves. Molts Comitès Nacionals van fer comentaris per ajudar a millorar el projecte i els comentaris d’alguns es basaven en qüestionar els nivells de ràdio de molt alta contaminació de l’espectre radioelèctric que es permetria als dispositius PLC. Normalment, en aquestes situacions el comitè CENELEC que estudia la preparació de la norma proposada hauria de prendre nota i fer canvis que reflecteixin els comentaris amb l’objectiu d’aconseguir el consens de totes les parts interessades.

Un nou document amb una versió revisada de la norma del PLC està a punt de ser distribuït, que serà votat pel CN. Per a tots els efectes, creiem que és idèntica en termes materials a la norma anterior rebutjada.
Molts dels valuosos comentaris i ajuda dels Comitès Nacionals han estat essencialment ignorats. Representants dels fabricants del PLC senzillament “dominen” el Grup de Treball 11 (WG11) de CENELEC, que va escriure la norma proposada. És probable que els fabricants de dispositius PLC estan pressionant agressivament els membres dels Comitès Nacionals per aprovar la norma, ja que proporcionaria una base jurídica per alts nivells d’emissió del PLC.

L’assessor sobre EMC de la Comissió de la UE, que és responsable d’assegurar que totes les normes de la UE d’EMC es compleixen d’acord a la Directiva vigent sobre EMC, ha declarat que el projecte de norma del PLC no compleix amb els requisits essencials de la Directiva EMC i ha informat al CENELEC. No obstant, el CENELEC ha decidit ignorar el consell de l’assessor d’EMC de la UE i continuar amb la proposta del projecte de norma del PLC que ha de ser votat pel CN.

Esquema de funcionament dels “allargadors de xarxa” per PLC, altres dispositius que solen produïr interfències perjudicials sobre la recepció de ràdio són les lluminàries LED, els variadors que controlen els motors dels ascensors, si no estan convenientment filtrats, i alguns televisors de Plasma (no així els LCD) Una “relaxació” de la normativa que obliga als fabricants a mantenir baixes les emissions espúrees de RF permet fabricar més barat, elevant els beneficis dels fabricants, però posant en perill l’espectre de ràdio.

En cas que la prEN 50561-1 compti amb el suport dels Comitès Nacionals, es corre el risc gravíssim que els fabricants de pràcticament qualsevol dispositiu o producte nou que produeixi nivells de ràdio de molt alta contaminació siguin permesos al • legant com a precedent la pròpia norma prEN 50561-1,. Un exemple seria el cas dels inversors utilitzats per connectar les cèl • lules solars a la xarxa on la norma proposada podria permetre nivells d’emissió similars a PLC però en totes les freqüències sense filtres notch a les bandes d’aficionat (un “filtre notch” és un rang de freqüències on la potència de transmissió del dispositiu PLC es redueix per preservar aquell bocí de l’espectre). Altres productes que podrien aprofitar-se d’aquest precedent inclouen la il luminació LED o els televisors de Plasma.

En efecte, el projecte de norma del PLC farà que les disposicions de la Directiva EMC restin com a irrellevants. No es tracta només de HF, també les més altes freqüències de ràdio estan en perill per la contaminació radioelèctrica que permetrà la norma. Fins i tot alguns serveis de telefonia fixa també podrien convertir-se en víctimes, com ara els problemes que enfronten avui alguns operadors que usen les noves tecnologies d’alta velocitat DSL, per la interferència del PLC sobre els propers cables de telèfon.

Només hi ha una finestra de temps molt breu per prendre mesures per prevenir el que serà un desastre d’EMC. Molts comitès nacionals van a votar ara, a causa de les vacances d’estiu. És absolutament fonamental que les persones que valoren l’espectre radioelèctric no contaminat actuin amb urgència;

Poseu-vos en contacte amb les vostres societats nacionals de ràdio aficionat i demaneu el que està fent.

Esbrina qui està en el teu Comitè Nacional, posa’t en contacte amb ells i explica la situació, és important que entenguin que el projecte de norma del PLC estableix un precedent i la seva aprovació podria donar lloc a la contaminació de tot l’espectre.

El CN encarregat d’aquesta norma a Espanya és AENOR (http://www.ca.aenor.es/aenor/inicio/home/home.asp)
Feu córrer la veu, davant aquesta declaració als taulers d’anuncis locals i clubs de ràdio.

En qualsevol QSO preguntar a altres aficionats europeus si han sentit parlar d’aquest afer. Existeix una gran quantitat de “desinformació” que es transmet pels grups de pressió del PLC.
Algunes de les declaracions que s’han fet s’exposen a continuació;

PLC afirma: El notch protegirà les bandes d’aficionats
Realitat: La profunditat del notch dependrà de lalinialitat de l’alimentació. Ressonàncies en el cablejat que resulta en nivells d’alta tensió dels senyals del PLC juntament amb components no lineals en dispositius com arafonts d’alimentació conmutades, pot provocar l’efecte de “omplir” amb “hash” de soroll que és difícil d’identificar com PLC.

PLC afirma: La ratificació de EN50561-1 protegeix les bandes d’aficionats
Realitat: De la mateixa manera que els fabricants de PLC ja burlen la norma EN55022 també seran capaços de burlar la EN50561-1.

Afirmació PLC: EN 50561-1 controlarà les emissions de PLC, ja que actualment no existeix un estàndard de PLC.
Realitat: Els dispositius de PLC ja estan coberts per la norma EN 55022 que és l’estàndard d’EMC per a equips de TI – això ha estat confirmat per la Comissió de la UE.
http://www.europarl.europa.eu/sides/…60&language=en

Afirmació PLC: PLC no pot treballar en els nivells d’ES 55022.
Realitat: Els dispositius del PLC poden treballar en els nivells d’EN 55022 en la majoria de les situacions. Usar alta potència assegura que PLC treballa en l’1% restant de les situacions difícils “. La creació de xarxes mallades pot abordar gairebé totes aquestes situacions difícils

PLC afirma: El filtre notch dinàmic permet protegir les bandes de radiodifusió.
Realitat: El notch dinàmic no s’ha provat que funcioni en el món real.

PLC afirma: El control de potència redueix els nivells de contaminació de l’PLC.
Realitat: Els fabricants de PLC no ho han implementat encara ni sembla que sapiguen com fer-ho de forma efectiva.

Produït pel Comitè d’EMC d’RSGB a 25 juliol 2012

Per a suggeriments, contacteu urcat@urcat.cat

Please follow and like us:

Deixa un comentari