La ràdio pública de Noruega finalitza emissions en FM

La ràdio pública de Noruega ha finalitzat completament les emissions en FM per a substituir-les per DAB+. L’apagada havia començat a inicis d’any i ha aplicat als programes NRK P1, P2, P3 , P4 i Radio Norge. Les estacions locals segueixen en la FM.

Segons alguns estudis la meitat dels vehicles motoritzats inclouen la banda DAB/DAB+ el que fa que l’altra meitat hagin deixat de rebre les emissions. Altres estudis indiquen que els oients diaris de la cadena podrien haver disminuït un 21%.

 

Espectre d’un MUX DAB

 

A l’estat espanyol  els 3 MUX de DAB convencional ( no DAB+), amb 6 emissores cada MUX,  continuen emetent només des de Torre España (Madrid) i Collserola (Barcelona). Els MUX no permeten desconnexió territorial de manera que s’escolten els programes generats a Madrid fins i tot durant les estones de desconnexió territorial. A dia d’avui no hi ha cap projecte a curt termini que desencalli  la implementació del DAB+ a Espanya i a Catalunya . Com a curiositat, alguns vehicles fabricats a Catalunya (SEAT)  ofereixen la possibilitat de recepció DAB com a accessori.

 

 

Fonts i crèdits: The Guardian, SEAT, EA3ANS

 

**************************

Fes te soci d’URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans!

URCAT, Unió de Radioaficionats de Catalunya és totalment INDEPENDENT i NO pertany ni té cap tipus de vinculació formal a cap federació d’associacions, organització, associació ni altres clubs establertes a nivell nacional, estatal o internacional però manté excel·lents rel·lacions amb totes les federacions, associacions i clubs de radioaficionats amb presència a Catalunya.

**************************

Please follow and like us:

Deixa un comentari