Llançament del CubeCat-1: 3CAT-1

 

La Universitat Politécnica de Catalunya, UPC,  i  l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya,  IEEC, han anunciat per al proper 29 de novembre el llançament i posada en òrbita del cubesat CubeCat-1 , 3CAT-1. L’enlairament, a càrrec  de l’ISRO  ( Indian Space Research Organisation),  tindrà lloc al Satish Dhawan Space Centre,  Sriharikota – Andhra Pradesh – India.

Aquest cubesat tindrà una òrbita polar a uns 500 Km d’alçada. El control es farà des del NanoSat Lab de l’UPC amb una antena per a captar el senyal situada a l’Observatori Astronòmic del Montsec. El giny emet una balisa de CW i telemetria a 9k6 FSK  a 437,250 MHz, amb una potència de 33 dBm (2 Watt) .

El 3CAT-1 és el primer de la sèrie i el segon en enlairar-se després que el 15 d’agost de 2016 es poses en òrbita el 3CAT-2. Ambdós desenvolupats a Catalunya pel laboratori NanoSat de l’UPC, el 3CAT-1 , un cub de 100 mm x 100 mm x 113.5 mm i un pes d’1,3 Kg, inclou sis experiments: comportament d’un transistor de grafè a l’espai, un comptador Geiger  (mesura partícules radioactives),  un sistema micro-electromecànic ressonant per monitoritzar com l’oxigen monoatòmic ataca un polímer,  una càmera fotogràfica,  un sistema de recol·lecció d’energia ambiental basat en diferència de temperatura  i un sistema de transferència d’energia sense fils.

El NanoSat Lab disposa d’instrumentació com una taula de vibracions i una cambra tèrmica i de buit. La setmana vinent  inaugurarà una sala blanca per a treballar en un entorn sense contaminació . Per a 2019 i 2020 s’espera el llançament de dos satèl·lits més de la sèrie, entre els quals el CubeCat-4 que fou seleccionat per l’ESA en el programa “Fly Your Satellite!

 

Font i crèdits: NanoSat Lab, IEEC.

**************************

Fes te soci d’URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans!

URCAT, Unió de Radioaficionats de Catalunya és totalment INDEPENDENT i NO pertany ni té cap tipus de vinculació formal a cap federació d’associacions, organització, associació ni altres clubs establertes a nivell nacional, estatal o internacional però manté excel·lents rel·lacions amb totes les federacions, associacions i clubs de radioaficionats amb presència a Catalunya.

**************************

Please follow and like us:

Deixa un comentari