Manipulador telegràfic sensitiu

Josep Alonso / EA3BES

L’objecte d’aquest article es el de mostrar la realització d´una sencilla clau telegràfica sense cap tipus de mecanismes, molles o peces imantades.

Al mercat hi ha forces importadors que comercialitzen aquest tipus de manipuladors, que rauen en la tecnología de contactes sensibles com els que es troben en alguns ascensors i botoneres d’ús habitual. M’he basat en l’esquema de M0UKD per desenvelopar aquest projecte.
L’esquema el teniu a: http://www.m0ukd.com/Touch_CW_Paddle_Key/Capacitive_Touch/

Un “xip” SMD, el AT42QT1011 es l’encarregat de fer la feina, no entrare en especificacions tècniques sobre ell, sols que al detectar que hi ha una variació sobre la capacitat a una de les seves potes genera un senyal que el Mos-Fet de canal N fa que condueixi i activi o porti a massa el dispositiu que tenim connectat.

El que mes engresca és la seva realització, tot ell es comercialitza amb tecnología SMD muntat o en kit, per la qual cosa caldrà l’ús d’ulleres de prop i un soldador de baixa potencia, d’uns 11 Watts.
Si per contrari decidiu fer ho tot com jo, serà una mica mes de feina.

Abans d’iniciar la seva realització es varen recopilar els components del muntatge. Els IC´s i els Fets es varem demanar per catàleg, la resta com resistències i condensadors, es troben a la mateixa botiga amb format SMD. Vaig decidir partir desde una placa verge de 4´5 x 3 centímetres, abans de posar-se a fer gargots sobre la placa verge es recomanable fer el disseny de la placa a gran escala, per saber per on van les pistes i la possibilitat que no es creuin entre elles, si observem l’ esquema ens adonarem que hi ha dues línies de positiu.

Si tenim clar com ho volem fer ja podem passar a la placa, es mes que recomanable l’ús de un marcador super fi i una lupa per treballar amb comoditat, a l’hora de dibuixar cal fer ho amb calma, i intentar fer ho el mes semblant a la mostra a escala. Una altra forma seria fer el disseny i insolar-lo, però aixó es qüestió de com estem acostumats a fer-ho, igual que la forma d’atacar-la amb àcid. El que si recomano es passar-li “Flux” per les pistes per una millor soldadura.

Mecànic vs. Sensitiu
L´ùs d’aquesta variant es una mica diferent respecte els mecànics. Amb un manipulador mecànic podem posar els dits sobre les pales sempre i quan no les accionem, tot el contrari que si ho fem amb el sensitiu, a poc que detecta un canvi de capacitat ja esta fent la conmutació d’estat tot generant o punts o ratlles, per la qual cosa es recomana fer pràctiques amb ell abans de sortir a l’aire. Es pot arribar a generar una velocitat alta sempre que tinguem els dits amb una mica de preparació.

D’aquesta manera en va quedar:

Jo sempre estic fent ràdio en CW i QRP i es un complement molt útil a l’hora d’anar amb portable, amb una bateria de 7 A. Una canya de pescar i un equip de baixa potencia amb un “keyer” inclòs.

Dona una alegria molt reconfortant veure com un equipament fet amb les teves mans et dona un munt d´estones de distracció amb el teu “hobby”.
Es mes jo crec que dona mes satisfacció el temps que estàs remenant els equips i les proves que es realitzen que el fet de sortir a les ones amb ell.

Bona radio i bon trastejar

Josep Alonso Tobeña
EA3BES

Please follow and like us:

Deixa un comentari