Missatges en català des de l’espai

URCat porta el català abord de l’ARISSAT-1

Ens complau confirmar l’acoblament satisfactori de la nau transportadora Progress-41P a la ISS (Estació Espacial Internacional) a dos quarts i mig de quatre del dissabte 29 de gener (hora catalana).
Això ens interessa especialment degut al fet que aquesta nau de càrrega du abord el giny ARISSAT-1, un petit satèl·lit de radioaficionats, del tamany d’una maleta, promogut per AMSAT (The Radio Amateur Satellite Corporation), que serà posat en òrbita “a ma” des de la ISS el proper dia 16 de febrer i estarà orbitant la Terra presumiblement durant un any, amb una vida útil estimada d’uns tres mesos.
Fins aqui tot seria més o menys normal si no fos per uns detalls importants que tot seguit us expliquem.
El petit giny serà l’encarregat de fer un experiment científic destinat a mesurar el buit en la seva trajectòria de re-entrada a l’atmosfera terrestre, en base a una sonda desenvolupada especialment per aquest projecte a la Universitat de Kursk, que enviarà dades per bandes de radioaficionats en noves modalitats digitals de transmissió, el BPSK-1000, que serà utilitzat per primera vegada pels radioaficionats. L’ARISSAT-1 és el primer satèl·lit de radioaficionats que du abord un transponedor basat en tecnología SDR, és a dir ràdio definida per software, el que permet, entre altres coses, realitzar multiples comunicacions simultànies, a diferència dels seus predecessors que només permetien una conversa a l’hora.
Però el que ho fa encara més interessant per nosaltres els radioaficionats catalans, és que la Unió de Radioaficionats de Catalunya, URCat, va enviar al programa ARISS un enregistrament digital de veu on una jove estudiant catalana pronuncia un missatge en català, que juntament amb missatges similars en catorze idiomes més, forma part d’un joc en el qual el programa ARISS vol fer participar totes les escoles i instituts de secundària del Món que estiguin interessats a rebre el senyal de l’ARISSAT-1 i entendre aquests missatges, que seran transmesos automàticament en la seva òrbita al voltant del nostre planeta.
Els estudiants podran escoltar altres missatges de veu rel·lacionats amb l’experiment, rebre dades digitals del mateix o parlar amb radioaficionats via satèl·lit. A més a més l’ARISSAT-1 va equipat amb un joc de càmeres de televisió que captaran imatges de la Terra i les enviaran via SSTV (Slow Scan TV) per poder ser rebudes fàcilment per ordinadors personals amb programari lliure que estigui connectat a un simple receptor de radioaficionat.

L’ARISSAT-1 es pot rebre amb equipament molt senzill i bàsic de radioaficionat.La qual cosa ho fa molt atractiu per al radioaficionat no especialista en satèl·lits i per a la comunitat educativa en general.

Des d’aqui volem engrescar la comunitat educativa perque amb l’ajuda dels radioaficionats que tinguin més a l’abast, duguin a terme aquest interessant experiment, del que donem alguns detalls tècnics en el pdf adjunt.

També trobareu explicacions molt clares per treballar l’ARISSAT-1 en aquest artícle del QST.

Més informació a:

http://www.arissat1.org
http://www.amsat.org/amsat-new/index.php

Informació sobre el llençament des de la ISS a: http://www.nasa.gov/mission_pages/station/expeditions/expedition26/russian_eva27.html

El quadre de freqüències en que operarà l’ARISSAT-1 és el següent:

Convidem tots aqueslls interessats de la comunitat educativa dels Països Catalans a posar-se en contacte amb la Unió de Radioaficionats de Catalunya, URCat per tal de comunicar el vostre interès per aquesta iniciativa i estudiar la millor manera de donar-vos suport, tot contactant amb arissat@urcat.cat .

Imatges: AMSAT

Please follow and like us:

Deixa un comentari