Radioafició a la Lluna

 

La nau Omotenashi del Japó, la nau d’aterratge lunar més petita del món, durà un sistema de comunicació en bandes X i UHF, encara que no serà  un transponder de banda de radioaficionats. Omotenashi és un CubeSat 6U que es llançarà mitjançant un coet SLS de la NASA el mes de febrer de 2022. La missió durarà de 4 a 5 dies. El nom és l’acrònim de Outstanding Moon Exploration Technologies demonstrated by Nano Semi-Hard Impactor. En JQ1ZVI , Wataru Torii, del radioclub de l’Agència d’Exploració Aeroespacial del Japó (JAXA),  va dir que els radioaficionats poden jugar un paper en la recollida de dades de la nau espacial.

La nau espacial està formada per dos components separables, ambdós amb sistemes de comunicació independents: un mòdul en òrbita i una sonda de superfície. El mòdul en òrbita portarà la sonda de superfície a la Lluna. Transmetrà dades de balisa o telemetria digital a UHF (437,31 MHz). La sonda de superfície lunar transmetrà telemetria digital o informació d’acceleració en els 3 eixos  en senyal analògic modulat en FM a UHF (437,41 MHz). La potència d’emissió serà d’1 W en ambdós casos. 

Si aconseguim rebre el senyal UHF de la sonda de superfície, podríem conèixer les dades d’acceleració sobre l’impacte a la Lluna i l’èxit de la seqüència d’aterratge“, va explicar Torii. “Ja tenim una estació per a l’enllaç ascendent i descendent a Wakayama, al Japó, utilitzada com a estació EME [moonbounce]. Tanmateix, si el satèl·lit queda ocult des del Japó, no podem rebre el senyal d’enllaç descendent. Per tant, necessitem molta ajuda de radioaficionats de tot el món“.

La balisa del mòdul en òrbita transmetrà a 437,31 MHz mitjançant PSK31. La balisa de la sonda de superfície transmetrà a 437,41 MHz mitjançant FM, PSK31 i PCM-PSK/PM.

 

Contacte per a col·laborar: Torii, JQ1ZVI, a torii.wataru [arrova]  jaxa.jp

 

 

Font: NASA, JAXA

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

 
 
Please follow and like us:

Deixa un comentari