Recepció del senyal de la Voyager 1

 

A primers de desembre, un grup de radioaficionats neerlandesos van captar el senyal de ràdio de la nau Voyager 1, situada a gairebé 25.000 milions de quilòmetres, més de quatre vegades la distància a Plutó.

La nau Voyager 1 es va llançar l’any 1977 amb l’objectiu d’estudiar els planetes exteriors del sistema solar. Una vegada finalitzada la missió principal, va ser dirigida cap als confins del sistema solar. Actualment és l’objecte fet humà més allunyat i més ràpid que viatja per l’espai interestel·lar. Els seus senyals de ràdio, que viatgen a la velocitat de la llum, triguen 23 hores per arribar a la Terra.

 

Senyal Voyager 1

 

El radiotelescopi Dwingeloo va ser construït l’any 1956 per l’actual ASTRON, Institut Holandès de Radioastronomia. Avui el telescopi és un monument nacional, utilitzat pels radioaficionats, organitzats al Stichting Radiotelescoop Dwingeloo (CAMRAS).

Com que el radiotelescopi Dwingeloo va ser dissenyat per observar a freqüències més baixes que la telemetria de 8,4 GHz transmesa per Voyager 1, es va haver de muntar una nova antena. A aquestes freqüències més altes, la malla del plat és menys reflectant, cosa que fa que sigui més difícil rebre senyals febles. Per trobar el senyal de la portadora, molt feble entre el soroll, s’utilitzà prediccions orbitals de la Voyager 1 per corregir el desplaçament Doppler de freqüència causat pel moviment de la Terra i la Voyager 1.

Senyal Voyager 1

 

Font i crèdits: CAMRAS

͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏

͏͏ ͏͏ ͏

Please follow and like us:

Deixa un comentari