Receptor quàntic de tot l’espectre d’RF

En el laboratori militar DEVCOM  ( U.S. Army Combat Capabilities Development Command)  ha desenvolupat un nou sensor quàntic capaç d’analitzar tot  l’espectre d’RF des de corrent contínua fins a 20 GHz. S’anomena sensor Rydberg i  permet detectar senyals des de l’ona llarga, FM y TV, Bluethooth i Wi-Fi així com microones.

El dispositiu usa un feix làser per a crear, directe sobre un circuit de microones,  àtoms de Rydberg  altament excitats amb capacitat per a augmentar la part de l’espectre mesurada. Els àtoms de Rydberg son sensibles al voltatge del circuit, el que fa que el dispositiu es comporti com una sonda sensible a una àmplia gamma de senyal de l’espectre d’RF.

L’investigador Dr. Kevin Cox ha explicat que en demostracions anteriors de sensors atòmics de Rydberg , havien aconseguit detectar sols petites regions de l’espectre d’RF. El sensor actual opera en un marge ampli i continu de l’espectre.

L’analitzador d’espectre Rydberg té el potencial de superar les limitacions fonamentals de l’electrònica tradicional en sensibilitat, ample de banda i marges de freqüència. Queda camí encara per a integrar un analitzador Rydberg com a dispositiu d’ús comú.

Font i crèdits: https://phys.org/news/2021-02-quantum-entire-radio-frequency-spectrum.html
͏͏

Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

Please follow and like us:

Deixa un comentari