Transmissions HAARP: 8-14 d’agost de 2023

 

Amb motiu de la «Polar Aeronomy and Radio Science Summer School 2023» , la universitat d’Alaska ha anunciat una nova campanya de transmissions del programa HAARP (Programa d’Investigació d’Aurora Activa d’Alta Freqüència), que tindran lloc entre el 8 i 14 d’agost de 2023. Les freqüències de funcionament variaran, però totes les transmissions seran entre 2,8 MHz i 10 MHz. L’ample de banda pot ser de fins a 46 kHz en funció de l’experiment. Els dies i hores de transmissió reals són molt variables segons condicions ionosfèriques i/o geomagnètiques en temps real. Tota la informació està subjecta a canvis. D’entrada aquesta és el programan previst de transmissions:

 

Data 8 d’agost 9 d’agost 10 d’agost 11 d’agost 12 d’agost 13 d’agost 14 d’agost
Hora UTC 18h00-04h00 19h00-05h30 20h30-05h00 inactiu 16h30-01h30 20h30-07h30 20h30-07h3

 

Alguns exemples dels experiments són les irregularitats alineades en un camp generat de manera artificial, el centelleig a VHF i UHF en una ionosfera alterada artificialment, definició d’un mapa de l’estructura d’electrojet auroral, modulació de la conductivitat de la regió D de la ionosfera i producció d’emissions SLF, ULF i VLF mitjançant els polsos de la transmissió activa/inactiva de HAARP a freqüènices HF.

 

Per a l’experiment del dia 14, s’emetrà la composició Ghosts In The Airglow (GITAG) que es podrà veure en directe pel web. Es tracta d’una composició artística patrocinada per el Canada Council for the Arts, en que es mesclen àudios i imatges en la llinda entre l’atmosfera terrestre i l’espai exterior. En aquesta ocasió l’artista Amanda Dawn Christie ha convidat d’altres artistes. La composició conté transmissions en morse així com “dibuixos en la cascada” de recepció SDR. Es poden aportar informes de recepció així con petició de QSL. 

 

HAARP, amb indicatiu WI2XFX, pertanyia a la Força Aèria dels EEUU i un acord signat el 2015 amb la universitat d’Alaska permet  operacions per a fer investigació ionosfèrica. Es composa de 180 antenes situades properes al Mount Sandfod que conformen l’anomenat IRI ( Ionospheric Research Instrument), capaç d’induir una aurora boreal a partir d’ones de radio. De fet és una de les instal·lacions més potents del planeta. S’agraeixen informes de recepció i es pot demanar QSL a HAARP, P.O.Box 271, Gakona, Alaska 99586 USA. Es poden visualitzar ionogrames de la zona en temps real.

 

 

 

Font i crèdits: HAARP

 

Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

 

Please follow and like us:

Deixa un comentari