Venut part de l’adreçament IP 44.0.0.0/8 destinat a radioaficionats.

͏͏ ͏͏

L’any 1981 en KA6M, Hank Magnuski, va veure les grans oportunitats que internet i el protocol TCP/IP podien oferir als radioaficionats de manera que va sol·licitar al Dr. Jon Postel, la persona que assignava els blocs IP com actualment fa la Internet Assigned Numbers Authority (IANA), un bloc d’IPs per als radioaficionats. Es va assignar el bloc d’IPs versió 4 que correspon des de l’IP 44.0.0.0 fins a 44.255.255.255. Això equival a 16.777.216 d’IPs i es fa servir la següent notació CIDR per a designar-lo:  44.0.0.0 / 8 .

͏͏ ͏͏

Una vegada aconseguit el bloc IP, un grup informal de radioaficionats, KA9Q (Phil) WA6JPR (Wally)  SK , WB6CUT (Brian),  es va dedicar a gestionar-lo. L’any 2011, a petició de la secció americana de la IANA, es va constituir la Amateur Radio Digital Communications ( ARDC), com a organització sense ànim de lucre, reconeguda per IANA, ARIN i altres registradors d’internet, i és el que es coneix com a AMPRNet.

͏͏ ͏͏

Es va formar una junta directiva que  incloïa el grup informal que havia gestionat l’adreçament IP. Durant més de 30 anys milers de radioaficionats s’han beneficiat de l’assignació i gestió de l’adreçament IP 44 ja sigui com a IPs individuals o per blocs en préstec a llarg termini i cost zero. Això ha permès experimentar amb tots els aspectes de comunicacions digitals de radioaficionats relacionades amb Internet: des d’una simple  connectivitat TCP / IP, mitjançant tècniques de ràdio sense fils, a veu digital, telemetria, repetidors i altres modalitats. Tot d’aplicacions i pràctiques interessants dels radioaficionats aprofitant l’adreçament 44.

͏͏ ͏͏

En tot aquest temps la comunitat de radioaficionats no ha usat, ni durant el pic màxim d’interès entre 1988 – 1995,  ni tan sols la meitat dels 16 milions d’adreces IP disponibles. Actualment l’ús és inferior a un terç. Grans blocs continus d’IPs no s’han arribat  a emprar mai.

͏͏ ͏͏

Donat que l’adreçament IP versió 4 que permet fins a 232 d’IPs s’està esgotant, a l’espera que s’implanti massivament l’adreçament IP versió 6, amb 2128 IPs, ha aparegut un mercat de compra/venda d’IPs versió 4. Així doncs l’adreçament  44  d’IP v4  i  l’AMPRNet tenen un alt valor monetari que seguirà creixent fins a la implantació d’IP v6, moment en que s’anirà devaluant perquè el mercat de compra venda desapareixerà. Això és un actiu de duració limitada en el temps.

͏͏ ͏͏

En aquest context, l’ARDC ha decidit i anunciat la venta al mercat de part del direccionalment 44.  Concretament el rang 44.192.0.0/10 que correspon a més de 4 milions d’IPs entre 44.192.0.0 i 44.255.255.255 .

͏͏ ͏͏

Els radioaficionats mantindran encara uns 12 milions d’IPs per a ús propi, molt per sobre del que mai s’ha arribat a usar en els darrers 40 anys.  Això suposarà uns ingressos d’uns quants milions de dòlars que es destinaran a seguir gestionant la xarxa AMPRNet. Així mateix ARDC ha anunciat acords amb firmes de recerca i investigació a  qui es destinarà aquests fons en benefici de tothom.

Fent una cerca whois es pot conèixer que l’adjudicatari de les IPs ha estat Amazon.

 

 ͏͏

Font: www.ampr.org/amprnet/

͏͏ ͏͏

Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

Please follow and like us:

Deixa un comentari