Amb motiu del Dia Mundial de la Ràdio 2023, el programa l’Altra Ràdio fou enregistrat a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans – IEC.
El programa va ser curull d’intervencions interessantíssimes així com la presentació de l’Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya – ASRC. Es tracta d’un recull de «mostres d’emissores catalanes i espanyoles presents a les bandes de radiodifusió a Catalunya i de les ràdios catalanes que distribueixen els seus continguts per Internet.
Les gravacions recollides a l’ASRC permeten escoltar fragments de programes parlats -de curta durada-, publicitat, indicatius i sintonies d’emissores. En el cas dels programes i de radiofórmules musicals, només es poden escoltar els indicatius i les presentacions prèvies als temes musicals. A l’ASRC no es recullen, per tant, temes musicals.
L’ASRC és resultat de la col·laboració entre l’InCom-UAB i la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General de la UAB i forma part del projecte digital de l’Observatori de la Comunicació a Catalunya (OCC InCom-UAB). És una iniciativa sense ànim de lucre i amb voluntat de servei públic. La inclusió de la documentació sonora com a part del patrimoni cultural universal queda explícitament recollida en el programa Memory of the World de la UNESCO, iniciat el 1992, on s’especifica la necessària protecció de la tradició oral no escrita i altres manifestacions sonores de la cultura universal. »
El director de l’ASRC és en Cinto Niqui, professor a l’UAB i presentador del programa l’Altra Ràdio a RNE4.
͏
Font i crèdits: ASRC, UAB, Cinto Niqui, RNE
͏͏ ͏͏ ͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.
͏͏