DMR el nou competidor digital de D-Star, o no?

 

Interessant entrevista del conegut divulgador Gary KN4AQ a l’enginyer de Motorola i radioaficionat Jeff Parker, WA1WXL, sobre la utilització de ràdios digitals de Motorla DMR a les bandes de radioaficionats. Es tracta d’equipament professional usat per radioaficionats, majoritàriament treballadors de Motorola, units per una xarxa mundial anomenada DMR-MARC. A l’entrevista (en anglès) es debat sobre els pros i contres del DMR de Motorola, també conegut com MotoTrbo en comparació amb D-Star. Aquesta xarxa (DMR) compta actualment amb repetidors per EEUU i Europa, en tenim un a Roses, propietat d’en EA3DKP, la única zona a l’Estat amb cobertura DMR, de moment…

DMR comparat amb D-Star és:

– Un producte professional, més robust que els equips Icom per a radioaficionats.
– Utilitza el sistema de modul·lació TDMA, gràcies al qual s’obté més qualitat de veu i dos canals reals de veu en un mateix canal de repetidor.
– El repetidor ja inclou el gateway a Internet i és un producte “plug and play” a diferència de D-Star que requereix un ordinador Linux corrent el software de gateway.

Per contra:

– Les ràdios DMR no poden controlar les funcions d’adreçament de trucada com es fa a D-Star. No es pot linkar a un repetidor en concret o a un indicatiu concret com es fa a D-Star des de la pròpia ràdio.
– Les ràdios DMR no son equips de radioaficionat, no permeten ni tan sols canviar la freqüència sense connectar la ràdio a un ordinador amb el corresponent software de control, per tant no permeten realitzar cap ajust en camp com es fa en un walkye d’aficionat, que et permet ajustar freqüència, paràmetres del repetidor, etc. al mateix aparell.
– Les ràdios DMR son el doble de cares que els equivalents D-Star.
– DMR és totalment propietari. D-Star no ho és, a excepció del xip de codificació de veu AMBE2000.
– Ignorem les connotacions legals de l’ús de DMR en bandes d’aficionats.

Un cop entès el punt de començament del DMR a la radioafició, esperem a veure què presentarà Yaesu un cop deslligat del seu ex-soci Motorola, entenem que hauria de ser un producte amb les virtuts del MotoTrbo i la flexibilitat del D-Star, però de moment no en sabem res de res… Però intuïm que lògicament no serà compatible amb D-Star.
L’únic fet concret és que Motorola ha introduït un important component de soroll a la radioafició i es permet qüestionar D-Star sense ni tan sols tenir un producte real adreçat al mercat dels radioaficionats, que d’altra banda ha “cedit” per contracte a la refundada Yaesu, que no ha donat cap pista sobre el seu futur en ràdio digital per a radioaficionats. Tot plegat un despropòsit sense precedents al sector.

Xarxa Mundial DMR: http://www.dmr-marc.net/

73 Joan EA3WR

Please follow and like us:

Deixa un comentari