Elimina QRM de llums LED

Tot sovint ens trobem amb algun llum de tipus LED que per mal filtratge de la font d’alimentació, del tipus conmutat, acaben fent desaparèixer tota possibilitat d’escoltar les bandes d’ona curta HF a molts metres al voltant del focus LED.

La causa d’això sol ser que els fabricants s’estalvien el filtre d’entrada, tal com es veu a la foto, tot i que la serigrafia de la placa de circuit imprès el mostra, per poder homologar el producte a Europa, però un cop homologat, tota la producció de l’importador arriba mancada d’aquest important element que evitaria la interferència en ràdio i en el seu lloc aparèixen dos miserables ponts. En aquest cas cal documentar i denunciar a consum si disposem de factures de compra, però com a via ràpida per resoldre el problema, serem nosaltres qui instalarem un filtre dels disponibles al mercat per no gaire més de 5€ i problema resolt. 

Aquests filtres s’instal·len fàcilment a l’entrada d’alimentació de 230V del dispositiu a filtrar, en aquest cas el focus LED. Segons l’esquema les bornes 1 i 2 corresponen a l’entrada de 230V cap a la presa de corrent i les 3 i 4 les sortides cap al focus, les que abans anaven directament a l’endoll. La E és una terra que convé connectar al xassís del focus.

El filtre de la foto (HDE) l’he fet servir per filtrar un projector led del garatge de la casa del veí, justament a menys de 5 m d’una branca del meu dipol multibanda i el QRM ha baixat de 9+40 a ser practicament imperceptible.

Esperem que amb aquests consells podeu tornar a gaudir d’una recepció el més neta possible de la Ona Curta.

Fotos del circuit mancat de filtres del focus: ON7EQ

Filtre d’exemple: HDE, 5,9€ ports inclosos a l’Amazon!

 
**************************

Fes te solci d’URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans

 

 

Please follow and like us:

One thought on “Elimina QRM de llums LED”

Deixa un comentari