Quaranta anys després de sortir de la Terra, les naus espacials bessones Voyager encara funcionen, viatjant a 35.000 quilòmetres per hora a mesura que s’allunyen més i més cap al cosmos.
“Algunes persones que em pregunten, vol dir que la missió segueix funcionant”, diu Suzanne Dodd, la directora de projectes de Voyager del Laboratori de Propulsió Jet de la NASA. “Assumiren que s’havia aturat després de passar a Neptú”.
Lluny d’això. Després que els Voyagers van orbitar i estudiar els planetes exteriors en la dècada de 1980, donant a la humanitat la seva primera visió real de Júpiter, Saturn, Urà i Neptú, van continuar cap a l’abast exterior del sistema solar. A l’agost de 2012, Voyager 1 va abandonar el sistema completament, sortint de dins de la bombolla protectora formada pel vent del Sol i sortint a l’espai interestel·lar. Voyager 2 està en aquest punt ara; la nau està travessant la capa més externa de la bombolla del sol. Els Voyagers 1 i 2 estan actualment prop de 13 mil milions i 10 mil milions de milles de la Terra, distàncies inimaginables per als paràmetres humans.
I encara criden a casa. Es triga una mica, però ho fan.
Els Voyagers transmeten dades a la Terra cada dia. Les naus recopilen informació sobre el seu entorn circumdant en temps real i després la transmeten a través de senyals de ràdio. Les dades de Voyager 1 triguen unes 19 hores a arribar a la Terra, i els senyals de Voyager 2 aproximadament 16 hores. (En comparació, els rovers de Mart que triguen 20 minuts de mitjana a trucar a casa). Els senyals són recollits per la Deep Space Network de la NASA, un grup de potents antenes de tot el món que es comuniquen amb desenes de missions.
Els Voyagers digitalitzen i empaqueten les seves mesures en “bits” digitals que es poden enviar a la Terra per ones de ràdio, explica Jeff Berner, l’enginyer en cap de la Xarxa de l’Espai Profund, que ha treballat allí durant gairebé 30 anys. DSN recull aquests bits i els envia a l’equip de Voyager, on els científics els descomprimeixen i els converteixen en mesures llegibles.
Font de la notícia i foto: The Atlantic.com
**************************
Fes te solci d’URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans
Es pot seguir el compte dels Voyager a twitter: @NASAVoyager