La revista RADCOM de la RSGB ha publicat recentment un article sobre un projecte d’estudi de la propagació a la banda de 28MHz. L’objectiu és estudiar els modes de propagació en distancies en el marge d’entre 150 – 800 Km.
Prenent com a exemple QSOs de PSKReporter en mode FT8, els senyals més enllà dels 1000 Km s’expliquen fàcilment per propagació d’Esporàdica-E. A mesura que la distància del salt s’escurça, és més difícil el rebot de senyals a la capa E. També es pot donar propagació troposfèrica, encara que en menys intensitat que a VHF. Per sota 150Km s’explica com a propagació per ona superficial directa.
La qüestió és amb els senyals d’entre més o menys 150 a 800 Km que es poden veure sovint a PSKReporter. En horari diürn semblen salts massa propers per a Esporàdica-E i massa llunyans per a propagació troposfèrica. Podrien ésser deguts a dispersió meteòrica? Retro-dispersió en Esporàdica-E? Rebots en avions?
L’estudi de la RSGB vol investigar-ho. Han esperat els mesos d’hivern on l’Esporàdica-E és quasi inexistent i criden a col·laborar pujant els logs de contactes d’estacions del Regne Unit, en FT8 a la banda de 10 metres, per a contactes de més de 150 Km. Es demana anotar la data, hora, senyal rebut SNR, localització de les dues estacions així com informació sobre l’antena. Steve Nichols, G0KYA, investigarà el comportament i compararà amb dades meteorològiques que intervenen en la propagació troposfèrica.
Font: https://ei7gl.blogspot.com/2020/11/rsgb-psc-28-mhz-propagation-study-nov.html
͏͏ ͏͏
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.
͏͏ ͏͏