L’observatori d’Arecibo serà desmantellat.

 

El mundialment famós observatori d’Arecibo serà finalment desmantellat. Així ho va anunciar  el passat 19 de novembre la National Science Foundation NSF, principal organisme aportador de fons econòmics, després que el radiotelescopi sofrís greus desperfectes en trencar-se un tensor auxiliar d’acer el passat 10 d’agost i un segon tensor principal el 6 de novembre.

Els experts han determinat que els tensors, tant els originals com el auxiliars instal·lats a la dècada dels 90, han envellit per l’esforç de càrrega, huracans, terratrèmols, corrosió, etc, i no poden suportar el pes de l’estructura de 900 tones, que en qualsevol moment podria estavellar-se sobre el reflector parabòlic de 305 metres de diàmetre. La reparació posaria en risc la vida dels operaris i no hi hauria garanties d’estabilitat de l’estructura  en el mitjà i llarg termini.

A part del disc de 305 metres, l’estructura principal amb instrumentació pesa 900 tones i està penjant a uns 137 metres d’alçada, subjectada per tensors d’acer  de més de 7cm ancorats a tres torres de grans dimensions. Així que la NSF ha pres la decisió de desmantellar-lo en una demolició controlada, després de 57 anys d’activitat.  Una terrible pèrdua.

 

Font: NSF
͏͏ ͏͏

Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

͏͏ ͏͏

Please follow and like us:

Deixa un comentari