Fons històric de radioafició catalana

En Pere, EA3HK, disposa d’un fons històric de documentació relacionat amb radioafició catalana. Es tracta principalment de QSLs i articles alguns tan antics com dels anys 20 del segle passat. Accessible en aquest enllaç. Aquesta és la presentació que fa en Pere de la iniciativa:

«Benvolguts col·legues:

La història de la radiodifusió catalana està ben documentada amb nombrosos llibres, articles, pagines web i tot detall de documents gràfics, escrits e inclús sonors que han perdurat des del bell inici i que tenim fàcilment al nostre abast. Dissortadament no passa el mateix amb la radioafició, especialment en els seus orígens, degut a la pèrdua de documentació d’època, en gran part en mans de particulars; familiars d’aquells pioners de la radioafició que en lloc de custodiar amb diligència, com han fet les empreses operadores de radiodifusió, la major part de documents han anat a parar directament a la brossa, perdent-se el fil de l’historia en molts casos.

No fa pas gaire, després de donar cinquanta mil voltes, vaig contactar amb un familiar d´una ex-estació EAR. Resulta que tot el material va anar a parar a la brossa (o al contenidor de reciclatge de paper, no vaig ja tenir ànims de preguntar-ho, ni falta que feia). Resulta que l’EAR era un fumador empedreït i, en passar a SK, totes les QSL penjades a la paret, fotos, revistes, tot! , va ser eliminat a causa de la pudor de fum. No es l’únic cas que he trobat. Per sort hi ha companys que lluiten per a aconseguir que això no succeeixi; no els importa fer quilòmetres, dedicar-hi hores, per tal de deslliurar els documents de un final tràgic.

Amics, col·legues, llanço un SOS per intentar salvar tot el material documental que es pugui i que tinguem a l’abast; bé sigui al fons d’un calaix, armari o algú que sapigueu que en pot tenir i permeti escanejar-ho. La finalitat es fer un fons documental digital que al començament pot estar allotjat al “núvol” i posteriorment ésser traslladat a una pàgina web dedicada exclusivament a aquest tema. De tal manera que el fons seria ben assequible i facilitaria la seva consulta, tant a l’interessat nostàlgic, com a l’historiador o escriptor que ho pugui menester per a el seu treball de recerca. Demano doncs que tots els documents dels que disposeu, preferentment passats a format digital i bona resolució, me’ls envieu per penjar-los al núvol i posteriorment a la pagina web del Fons Històric de la Radioafició catalana.  »

 

Font: EA3HK

**************************

Fes te soci d’URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans!

URCAT, Unió de Radioaficionats de Catalunya és totalment INDEPENDENT i NO pertany ni té cap tipus de vinculació formal a cap federació d’associacions, organització, associació ni altres clubs establertes a nivell nacional, estatal o internacional però manté excel·lents rel·lacions amb totes les federacions, associacions i clubs de radioaficionats amb presència a Catalunya.

**************************

Please follow and like us:

Deixa un comentari