JT65HF escoltant decamètriques enmig del soroll

Potser heu sentit a parlar del Projecte WSJT, un grup de treball liderat per JC Large, W4CQZ, que ha promogut una modalitat digital per transmissió de dades a molt baixa velocitat ideada per a comunicacions via rebot llunar amb senyals molt febles. Doncs bé, al WSJT li ha sortit una derivada aplicada a les comunicacions en bandes decamètriques, l’anomenat JT65HF, un mode que basat en el protocol JT65, i que respectant-ne el format, s’aplica a les comunicacions de senyals molt febles en bandes d’HF.

Per comprovar-ne l’efectivitat només cal que us fixeu en l’hora i els indicatius que s’escoltaven.

El JT65 és un mode AFSK (Audio Frequency Shift Keying) que genera els seus senyals a partir d’una taula de 65 tons bàsics i que en el seu ús a bandes decamètriques no necessita grans nivells de potència, des de uns pocs miliwats a no més de 20 wats permeten treballar estacions d’arreu del Planeta des de la comoditat de la vostra llar o el vostre vehícle.

Ara que les condicions de propagació son més aviat pobres és el moment d’experimentar amb aquestes modalitats, que ens permeten gaudir del DX en qualsevol moment del Cicle Solar. Des que l’amic Carles EA3DCM m’en va parlar i em va explicar els seus contactes amb baixa potència amb VK, que em va encuriosir, i un cop provat, us asseguro que val la pena.

Aqui teniu els enllaços de descàrrega gratuïta del programari (llicència GPL2):
http://sourceforge.net/projects/jt65-hf/
http://iz4czl.ucoz.com/index/0-28

I documentació sobre instal·lació i ús del JT65HF:
http://hfradio.org.uk/jt65-hf_setup.pdf

Freqüències recomanades: http://hflink.com/jt65/

El JT65HF es complementa perfectament amb la suite Ham Radio Deluxe per treballar JT65 amb la mateixa facilitat de control de ràdio i log de contactes que treballar PSK i només us cal tenir el rellotge del PC ben sincronitzat i llegir les instruccions del pdf esmentat més amunt.

73 de Joan EA3WR
http://www.ea3wr.com

Please follow and like us:

Deixa un comentari