Les antenes tipus EndFed, alimentades únicament per un extrem, són un tipus d’antena ben simple que resulten molt còmodes per utilitzar en operacions en portable (activacions DME, DMVGE, etc), i evidentment en activitats “SOTA”.
Però també pot ser una opció simple i discreta per a instal·lacions fixes sense grans pretensions més enllà d’operar les bandes d’HF d’una forma senzilla.
Actualment disposo de dues antenes del fabricant neerlandès HyEndFed. La primera va ser la versió 10-(15)-20-40 llarga, que he usat en totes les meves activitats en portable amb bons resultats, i ara he afegit el model curt per a situacions on vull una mica més de discreció. La versió curta inclou una bobina ressonant a la banda de 40m.
En dades, l’antena té una longitud de 11’8 metres, i pesa uns 347 grams. Tal com els seus altres productes, la construcció, materials i acabats són d’una qualitat magnífica.
Però com es comporta? Bé, hem de pensar que a 40 metres tindrem una antena de 1/4 de longitud d’ona, a 20 metres una 1/2 ona i a 10 metres és una longitud d’ona completa.
Per tant tindrem una antena de compromís amb bon resultat a 40 metres, una antena correcta per 20 metres i una bona antena a 10 metres. Tot això sent conscients que estem treballant amb una antena de fil, no pas amb una directiva i on estem comprant un compromís entre lleugeresa i dimensions en front del guany.
I quina és la gràfica de SWR?

Gràfica de SWR segons el fabricant.
Originalment, el tram per a la banda de 40 metres ve ajustat a 7.000. Cada centímetre que retallem, ens farà pujar 20 kHz aproximadament. Cal tenir present que per la banda de 40 metres ens caldrà acoblador si ens separem molt de la freqüència central, tot i que sense acoblador, m’he mogut amb SWR de 1:2 i el transceptor no s’ha queixat. A les bandes de 20 i 10, es pot treballar perfectament sense acoblador. A 15 o 18 metres sí que cal acoblador, però el meu FT991 ha aconseguit ajustar la SWR sense problema. Ah! i a 6 metres també!



La veritat és que el rendiment m’ha sorprés especialment a la banda de 40 metres. Sense tenir una lectura de grans senyals, he pogut operar diverses estacions EA i escoltar (sense intentar contactar), estacions italianes o alemanyes.
A 20 metres, he pogut contactar amb una estació SOTA a EA6 que operava amb 10W i una petita antena de mòbil. També he pogut escoltar estacions europees sense massa problema, éssent a més conscients que estem a mínims de propagació.
En ambdós casos, queda pendent jugar amb el mode FT8 que ara està tant de moda. Parlant de FT8, cal recordar que la potència màxima que suporta aquest model és de 100W (degut al balun), per tant, en FT8 (o CW) ens hauríem de restringir a no més de 30W de potència de transmissió, que de totes maneres, és una potència més que raonable per aquest mode digital.
͏͏ ͏͏

El balun és “universal”, amb el que podreu fer servir qualsevol model d’antena portable d’aquest fabricant, simplement insertant-hi el connector. Així que jo l’aprofito per a les dues antenes.

En el meu cas, sempre instal·lo l’antena en configuració “sloper”, però les EndFed permeten gairebè infinites opcions de muntatge: sloper, horitzonal, “V” invertida, etc.
El diagrama de radiació de la EndFed en sloper és “bastant” omnidireccional, depenent de la longitud d’ona, amb el que el guany serà entre inexistent o molt baix, però a canvi en aquestes operacions en portable, podrem rebre estacions dels 360º. Si ho voleu veure amb més detall, podeu consultar aquest interessant article de KK4OBI, extrapolant les longituds d’ona de l’antena amb les que indica a l’article (on parla d’una antena tallada per 80 metres).
L’antena s’envia en forma de pràctic kit en una resistent bossa per posar a la motxilla.
Finalment, us deixo un vídeo a YouTube de 2E0TGW analitzant l’antena, on també demostra els seus bons resultats.
Font i crèdits: EB3GCP, www.hyendcompany.nl
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.