Canvis bruscs de camp mangètic: JERKS

Dos científics europeus, Julien Aubert (Paris Institute of Earth Physics)  i Christopher C. Finlay (Technical University of Denmark) han publicat recentment un article a la revista Nature en que donen a conèixer un model per a explicar el fenòmen JERKS. Se n’ha fet ressò spaceweather.com i la web de l’ESA.

El nucli terrestre està compost bàsicament per ferro i níquel, que en el seu moviment giratori, es comporta a mode de dinamo i genera el camp magnètic terrestre. El camp magnètic terrestre està en moviment permanent i ens protegeix del vent solar. Els JERKS són canvis bruscos de direcció e intensitat del camp magnètic.

Crèdit ESA/DTU

Es creu que són deguts a grumolls de metall procedent del capes més internes del nucli terrestre, que es desplacen lentament cap a capes superiors. En el desplaçament interfereixen el magnetisme creat per metall del nucli terrestre. El fenomen JERKS es coneix des de 1978 encara que ja se’n troben evidències en els registres datats a 1901. Tenen períodes d’entre 3 i 12 anys. e

͏͏ ͏

Font i crèdits: Nature, ESA, spaceweather.com

 ͏͏ ͏͏

Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

Please follow and like us:

Deixa un comentari