Un radioaficionat ajuda en les comunicacions d’un avió

 

La nit del passat 9 de juliol de 2020, un avió en servei d’ambulància aèria, va enlairar-se de Santiago de Xile per a recollir un pacient a l’Illa de Pasqua, a l’oceà Pacífic. L’avió va perdre la comunicació amb el control aeri a més de  1000 milles nàutiques del continent. El pilot es va posar a la freqüència de la «Cadena Peruana de Socorro» a 7100 Khz.

Si bé el net QSO de la «Cadena Peruana de Socorro» havia finalitzat poca estona abans, el col·legues Guillermo OA4DTU i Giancarlo OA4DSN encara estaven a l’escolta i l’avió va poder contactar amb el primer d’ells. El pilot va poder explicar la situació d’incomunicació, aparentment degut a una fallada tècnica en l’equip de comunicació per satèl·lit. Va demanar-los assistència per a contactar per telèfon amb el Control Aeri Oceànic de la Direcció General de Aeronàutica de Xile, que és qui controla aquell sector aeri de 32 milions de quilometres quadrats a l’Oceà Pacífic, davant la cosa xilena.

El control aeri xilè va mostrar-se sorprès a la vegada que alleugerit per la comunicació donat que efectivament havien activat l’alerta per a la pèrdua de contacte amb l’aparell. L’equip remot d’HF de l’Illa de Pasqua estava fora de servei de manera que no podien contactar amb l’aparell. Es varen fer un 10 comunicats durant quasi 3 hores tot indicant les posicions i horaris de la ruta, així com d’altres indicacions entre pilots i control aeri. D’altres col·legues OA estaven a punt d’operar en cas que hagués estat necessari, fins que l’aeronau va arribar a destí. De fet, a les 04:30 UTC l’avió va poder contactar per VHF amb la torre de control de l’Illa de Pasqua d’on rebé instruccions per a descens i aterratge.

Va haver-hi alegria i satisfacció de tots els presents a la freqüència. Més tard el pilot es va posar en contacte per telèfon amb en Guillermo per agrair-li personalment l’ajut i li va enviar una fotografia de l’avio a la pista de Mataveri, on tot i la pluja, estaven a l’espera de rebre el pacient a traslladar a Santiago de Xile.

Una gesta que reafirma el rol dels radioaficionats en situacions d’emergència.

 

Font: Radio Club Peruano OA4O

 

Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

 

Please follow and like us:

Deixa un comentari