Ús de l’espectre en els Jocs Olímpics París 2024

 

El passat 22 de juliol, l’Agence nationale des fréquences (ANFR), que és el regulador francès en matèria de telecomunicacions, va donar a conèixer el pla i assignació de freqüències  per a acollir els Jocs Olímpics i Paralímpics Paris 2024

Es va avaluar la quantitat d’espectre necessària per a l’organització i la difusió global dels Jocs. En aquest context, es van identificar i puntuar segons l’ús, bandes no assignades principalment als usos d’àudio i vídeo, com en edicions anteriors de jocs  d’estiu, per tal de planificar la necessitat de recursos d’espectre radioelèctric.

Es va autoritzar que durant els Jocs Olímpics que tindran lloc del 26 de juliol a l’11 d’agost, i després del 28 d’agost al 8 de setembre de 2024, que  la banda 144-146 pugui ser utilitzada per l’emissora oficial dels Jocs i els seus proveïdors de serveis, entre altres grups d’interès. La banda permetrà així acomodar el servei de veu PMR (walkie-talkie) en canal símplex a 6,25 i 12,5 kHz, fins a 1 W. Aquest ús de la banda ha estat autoritzat als llocs de competició i llocs no de competició. En definitiva, a una quarantena de llocs ubicats principalment a la França metropolitana, a la regió Ile-de-France (París, Elancourt, Versalles, Saint-Quentin-en-Yvelines, Saint Denis, Le Bourget, La Courneuve, Clichy Sous). -Bois, Villepinte, Vaires-sur-Marne), però també a les províncies de Lille, Lió, Saint-Etienne, Marsella, Niça, Bordeus, Châteauroux i Nantes. Els esdeveniments també tindran lloc a la Polinèsia Francesa al lloc de Teahupoo. 

A més, en aquests llocs, també s’utilitzaran les freqüències de la banda 430 – 440 MHz per donar cabuda al servei de veu PMR (walkie-talkie) en canalització símplex de 6,25 i 12,5 kHz, fins a 1 W.  

La banda de 1240 – 1260 MHz, oberta al servei d’aficionats a títol secundari, s’adaptarà a equips d’àudio PMSE amb potència inferior o igual a 50 mW i canalització inferior o igual a 200 kHz. 

Finalment, a les bandes entre 2300 – 2483,5 MHz, part de les quals també està oberta al servei d’aficionats a títol secundari, es desplegaran enllaços de vídeo mòbil de fins a 10 W per a una canalització màxima de 20 MHz. 

Les freqüències es posaran a disposició del Comitè Organitzador dels Jocs Olímpics de París 2024 durant el període des d’un mes abans de la cerimònia d’obertura dels Jocs Olímpics fins a una setmana després de la cerimònia de clausura dels Jocs Paralímpics, és a dir, del 26 de juny al 15 de setembre. 2024. Per tal que siguin utilitzables en bones condicions, s’indica com a imprescindible, que a prop dels emplaçaments, el seu ús pels radioaficionats sigui moderat durant aquest període. Per a això, s’insta a la col·laboració de tots els membres de la comunitat de radioaficionats.

A França ja fa temps que la banda de 144-146 de radioaficionats està en el punt de mira per a assignar-la a d’altres usos.  Si bé uns Jocs Olímpics és una situació excepcional i limitada en el temps, cal que tots els radioaficionats europeus facin ús de la banda  i pressió als reguladors per a que la banda es mantingui a títol primari per a radioaficionats.

 

 

Font i crèdits: AFNR , IOC

͏͏͏͏ ͏͏ ͏

Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

 

 

Please follow and like us:

Deixa un comentari